Idén 14. alkalommal rendezték meg a rozé borok világversenyét Cannes-ban. A Mondial du Rosén a több mint 400 díjazott között 14 magyar bort is elismertek a bírák (például a Font, a Frittmann vagy a Dúzsi Borászat több tételét), ám aranyéremre kizárólag Koch Csaba 2016-os Néró rozéját méltatták.
A hajós-bajai borász első, ebből a fajtából készített rozéja izgalmas tétel: a Néró csemegeszőlőt az 1960-as években nemesítette Csizmazia József és Bereznai László, és 1993 óta államilag elismert fajta. Bár csemegeszőlő, szokatlanul magas cukorfokkal lehet szüretelni, és szakértők szerint bora kifejezetten gyógyhatású, sőt, még a gyulladást is csökkenti.
A cannes-i zsűri ezúttal azonban nem a bor medicinában hasznosítható tulajdonságait értékelte, hanem annak kiegyensúlyozottságát, és a rozék világában üdítően markáns, mégis kedves zamatait.